امروز چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳

لوله فولادی چیست و چگونه تولید می شوند؟

لوله فولادی چیست

لوله فولادی چیست و چگونه تولید می شوند؟ بعد از پایان جنگ جهانی دوم جمعیت کشور نیز بیشتر شد و از طرفی با بهبود یافتن وضع اقتصادی جامعه، ساخت و ساز‌های جهانی نیز گسترش پیدا کردند و نیاز جامعه به ساخت منازل و اداره‌جات افزایش پیدا کرد. از همین رو نیاز به استفاده از آهن آلات و فولاد افزایش پیدا کرد و واردات انواع پروفیل فولادی و آهن برای ساخت در و پنجره به صورت چشمگیری افزایش یافت. با توجه به اینکه نیاز به این قبیل محصولات ایران را وابسته به بیگانگان کرد، قیمت خرید محصولات فولادی نیز به صورت چشمگیری افزایش پیدا کردند.

در واقع فرد تولید کننده باید برنامه ریزی‌هایی جهت تولید و نیاز مشتری انجام دهد تا بر اساس شرایط اقتصادی، نرخ تولید و فروش با سود خوبی همراه باشد. در ادامه از سری استراتژی‌های لازم را نام برده ایم:

  • نیازهای مصرف کنندگان را بشناسیم و آن‌ها را ارضاء کنیم و از اطلاعات برای اصلاح و تعدیل تصمیمات استفاده کنیم.
  • رفتار مصرف کنندگان را شناسایی کنیم.
  • تک محصولی نباشیم و گروهی از کالاهای مشابه و نزدیک به هم را تولید نماییم.
  • عناصر توزیع فیزیکی را هماهنگ کنیم.
  • با تولید و یا عرضه کالاهایی که با توان خرید مشتری هماهنگ است بازار را گسترش دهیم.
  • بازار را به قسمت‌های کوچک‌تر و فرعی تقسیم کنیم.
  • برای افزایش سهم بازار تا سرحد توان بکوشیم.

لوله چیست؟

لوله‌ها قطعاتی به شکل استوانه هستند و برای انتقال سیالات پر فشار و کم فشار از نقاط دور و نزدیک کاربردی هستند. انواع لوله با آلیاژ‌های مختلفی تولید می‌شوند و قابلیت انتقال بخار، آب، نفت و گاز و… را با فشار و دمای مختلف دارند.

اغلب لوله‌ها با جنس‌های مختلفی اعم از پلیمری، فولادی، چدنی و… ساخته می‌شوند که جنس لوله‌ها عمدتا در زمان خرید اهمیت زیادی دارند. همچنین در نظر داشته باشید که انتخاب نوع لوله نیز اهمیت زیادی خواهد داشت و در زمان خرید باید توجه زیادی به روش ساخت لوله درزدار، بدون درز، آلیاژی، فولادی و… داشته باشید.

لوله‌های درزدار از نوع آلیاژ فولادی کربن استیل هستند و ظاهری سیاه رنگ داشته و برای انتقال انواع سیالات مناسب هستند. اغلب روش ساخت این لوله‌ها به گونه ای است که ورق‌های فولادی را رول کرده و لبه‌‌های آن را به یکدیگر جوش می‌دهند تا شکل نهایی لوله به دست بیاید. همچنین روش جوشکاری لوله‌های درزدار به صورت درز مستقیم و درز اسپیرال خواهد بود که عمده تفاوت آن‌ها وابسته به نوع ظاهری جوشکاری آن‌ها است.

در روش درز مستقیم، خط جوش نیز به صورت مستقیم خواهد بود و در روش درز اسپیرال، خط جوش به صورت مارپیچ در راستای طولی است.

در جدول زیر برای به دست آوردن وزن، ضخامت، قطر و… استاندار‌های لوله درزدار را بر اساس استاندارد آلمانی به شرح زیر در آورده ایم:

جدول استاندارد لوله های فولادی درزدار

استاندارد لوله های با درز جوش DIN 2440

جرم لوله

ضخامت دیواره لوله

اندازه قطر خارجی

سایز لوله

SOCKETED

PLAIN END

KG/M KG/M MM MAX.(MM) MIN.(MM) DIN
۱.۲۳ ۱.۲۲ ۲.۶۵ ۲۱.۸ ۲۱.۰ ۱۵
۱.۵۹ ۱.۵۸ ۲.۶۵ ۲۷.۳ ۲۶.۵ ۲۰
۲.۴۶ ۲.۴۴ ۳.۲۵ ۳۴.۲ ۳۳.۳ ۲۵
۳.۱۷ ۳.۱۴ ۳.۲۵ ۴۲.۹ ۴۲.۰ ۳۲
۳.۶۵ ۳.۶۱ ۳.۲۵ ۴۸.۸ ۴۷.۹ ۴۰
۵.۱۷ ۵.۱۰ ۳.۶۵ ۶۰.۸ ۵۹.۷ ۵۰
۶.۶۳ ۶.۵۱ ۳.۶۵ ۷۶.۶ ۷۵.۳ ۶۵
۸.۶۴ ۸.۴۷ ۴.۰۵ ۸۹.۵ ۸۸. ۸۰
۱۲.۴۰ ۱۲.۱۰ ۴.۵۰ ۱۱۵.۰ ۱۱۳.۱ ۱۰۰
۱۶.۷۰ ۱۶.۲۰ ۴.۸۵ ۱۴۰.۸ ۱۳۸.۵ ۱۲۵
۱۹.۸۰ ۱۹.۲۰ ۴.۸۵ ۱۶۶.۵ ۱۶۳.۹ ۱۵۰

بررسی جدول استادار لوله های درزدار

در ادامه به صورت مختصر ستون سایز را به شرح زیر ارائه داده ایم:

سایز لوله:

  • سایز ۱۵ برابر ۱.۲ اینچ
  • سایز ۲۰ برابر ۳.۴ اینچ
  • سایز ۲۵ برابر ۱ اینچ
  • سایز ۳۲ برابر ۱ و ۴.۱ اینچ
  • سایز ۴۰ برابر ۱ و ۲.۱ اینچ
  • سایز ۵۰ برابر ۲ اینچ
  • سایز ۶۵ برابر ۱ و ۲.۲ اینچ
  • سایز ۸۰ برابر ۳ اینچ
  • سایز ۱۰۰ برابر ۴ اینچ
  • سایز ۱۲۵ برابر ۵ اینچ
  • سایز ۱۵۰ برابر ۶ اینچ

استاندارد لوله درزدار

اندازه قطر خارجی

این بخش مربوط به قطر بیرونی لوله است و به پشت به پشت لوله نیز معروف می‌‌باشند. همچنین بخش‌هایی از لوله دارای نوسان است که به صورت قطر بیرونی ماکزیمم و مینیموم درج شده است.

ضخامت دیواره لوله

این ستون بیانگر مهم ترین اصل، یعنی ضخامت لوله است که بر اساس میلی متر و برای هر سایزی به صورت مجزا درج شده است. توجه داشته باشید که ضخامت لوله فولادی درزدار در این جدول به صورت دقیق ذکر شده و تمامی سایز‌ها بر اساس استاندارد جهانی خواهند بود. همچنین در نظر داشته باشید که بر اساس استاندارد جهانی، باید برای این ضخامت با توجه به کارخانه تولیدی تلرانسی در نظر گرفت.

جرم لوله

وزن‌های ذکر شده در این ستون نیز بر اساس شاخه ۱ متری در نظر گرفته شده و واحد سنجش آن بر اساس TUBE خواهد بود. همچنین لوله‌ها به صورت ۶ متری تولید می‌شوند و باید برای به دست آوردن ضخامت هر شاخه لوله، عدد درج شده در جدول را در ۶ ضرب کنید.

تلرانس ابعادی استاندارد لوله های درزدار

برای وزن و ضخامت لوله‌ها عموما تلرانسی در نظر گرفته می‌شود و مطابق با جدول زیر می‌توانید از تلرانس وزن و ضخامت لوله مطلع شوید:

مطابق جدول بالا

اندازه قطر خارجی

۱۲.۵%-

ضخامت دیواره لوله

برای تعداد ۱۰ تن

یک لوله

وزن

۷.۵%+-

۱۰%+-

کاربرد های لوله درزدار

لوله‌های درزدار کاربرد‌ها و مصارف مختلفی در صنایع دارند. در ادامه از سری کاربرد‌های لوله درزدار را نام برده ایم:

  • استاده در کشتی سازی، تونل‌های زیر زمینی و معادن معدنی
  • ساخت پایه‌های اسکله
  • ستون‌های ساختمانی
  • خطوط انتقال نفت، گاز و آب
  • استفاده در پتروشیمی‌های بزرگ
  • استفاده در ساخت سازه‌های فلزی
  • مناسب انتقال مایعات و تولید پروفیل و قوطی
  • ساخت پایه‌های پل‌های عظیم

جدول سایز لوله های آهنی

مزایای لوله درزدار

  • در زمان خرید لوله درزدار، مشتریان می‌توانند بر اساس سایز، قطر و ضخامت دلخواه محصولات مورد نظر خود را سفارش دهند.
  • لوله‌های درزدار دارای استحکام و مقاومتی بالا هستند که این اثر مارپیچی بودن محصولات نام برده است.
  • لوله فولادی درزدار دارای مقاومت بالایی بوده و فشار و اصطکاک بیشتری را نسبت به لوله‌های دیگر تحمل می‌کنند.

طول لوله فولادی درزدار

طول لوله‌های تولید شده در کارخانجات مطرح، به شرح زیر است:

  • طول لوله‌های کوتاه حدود ۵-۷ متر است.
  • طول لوله‌های بلند بین ۱۱-۱۳ متر است.

انتهای لوله فولادی درزدار

برای ساخت لوله فولای درزدار، ۳ استاندارد مختلف وجود دارد که در ادامه نام برده ایم:

  1. PE: انتهای ساده
  2. TE: انتهای نخی
  3. BE: انتهای بوش

همچنین اتصالات و فلنج‌های SLIP ON برای سیستم‌های لوله درزدار فولادی قطر کوچک تر و در ترکیب با فلنج‌های PE از لوله‌های جوشی استفاده می‌شود.

انواع لوله درزدار

انواع لوله درزدار با توجه به ویژگی‌هایی که دارند، کاربرد‌های مخصوصی در صنعت نیز خواهند داشت. در ادامه از سری انواع لوله های درزدار را نام برده ایم:

لوله درزدار عادی

پس از تست لوله های درزدار عادی در برابر فشار آب و خم شدن، آزمایش‌های مختلفی نیز روی محصولات انجام می‌شود تا به کیفیت مطلوب برسند و در نهایت از آن‌ها جهت انتقال مایعات کم فشار و با حرارت کم استفاده می‌شود. این لوله‌ها عمدتا طولی بین ۴ تا ۱۰ متر دارند.

جدول استاندارد لوله های مانیسمان

لوله درزدار گالوانیزه

لوله های فولادی عمدتا ممکن است در برابر رطوبت و آب دچار پوسیدگی شوند، از این رو برای افزایش مقاومت محصولات در برابر خوردگی و پوسیدگی، یک لایه فلزی روی آن میکشند تا مقاومت و عمر لوله افزایش پیدا کند. در واقع به این عمل، گالوانیزاسیون می‌گویند که به روش سرد و گرم انجام می‌شود.

لوله درز جوش ترانسفورماتور

برای ساخت لوله‌های حرارتی، از این لوله‌ها استفاده می‌شود و این لوله‌ها اغلب به صورت مستطیلی، مربعی و کلاهی هستند که در صنایع ماشین سازی، کشاورزی، ساخت درب و پنجره و… کاربرد دارند.

لوله درزدار داربستی

این نوع لوله‌ها برای ساخت و ساز‌های عمرانی استفاده می‌شوند و با توجه به درزی که دارند، مناسب انتقال آب و سیالات نخواهند بود.

لوله درزدار مارپیچی

این نوع لوله‌ها مقاومت بیشتری نسبت به لوله‌های درزدار عادی دارند و به همین دلیل جوش پذیری بالا و کاربرد بیشتری در صنعت خواهند داشت. همچنین سرعت رسوب در این لوله‌ها بالا بوده و برای ساخت سیستم تهویه، دفع سموم و… نیز کاربرد‌های بیشتری خواهند داشت.

ویژگی‌ها و مشخصات فنی لوله درزدار سیاه فولادی

لوله های درزدار فولادی مطابق با سه روش مختلف جوش داده می‌شوند و اغلب جوش در قطر داخلی و قطر خارجی محصولات خواهد بود. همچنین سرعت نصب لوله های درزدار بیشتر بوده و در زمان اجرای لوله صرفه جویی می‌شود.

همچنین این محصولات هزینه کمتری نسبت به سایر لوله‌ها دارند و اجرای سایز‌های مختلف آن‌ها آسان تر خواهد بود و از طرفی تولید لوله درزدار در سایز و ضخامت‌های مختلف کاربرد و استفاده محصولات را بالاتر برده و نسبت به لوله‌های بدون درز، قیمتی ارزان تر نیز خواهند داشت.

در باب بیان مشخصات فنی لوله درزدار باید گفت که این محصولات بر اساس استاندارد‌های ASME B16.25 تولید می‌شوند و سنجش اتصالات لوله‌ها بر اساس استاندارد ASME 36.19 و ASME 36.10 خواهد بود.

جدول سایز لوله های بدون درز

مشخصات فنی لوله درزدار

لوله‌های درزدار اغلب دارای مشخصات فنی مختلفی هستند که مطابق آن‌ها تولید می‌شوند. استاندارد این نوع لوله‌ها مطابق با ASME B16.25 است و سنجش اتصالات لوله درزدار بر اساس ۳۶.۱۹ ASME و ۳۶.۱۰ ASME خواهد بود.

تعداد واحدهای مشابه موجود در داخل کشور

ایران با بهره مندی از سوخت‌های فسیلی و منابع طبیعی طی سال‌های اخیر با رشد چشمگیری رو به رو شده است و مهم ترین صنایع موجود در ایران مربوط به نفت و گاز است. با توجه به موقعیت و وسعت جغرافیایی ایران، انتقال منابع به نقاط دور کشور، اجتناب نا پذیر است و مهم ترین صنایع نیروگاهی در ایران نیز همواره در حال گسترش هستند و از این رو سرمایه گذاری در این حیطه به صورت چشمگیری افزایش پیدا کرده است.

صنف شرکت‌های تولیدی لوله و پروفیل در سال ۱۳۵۱ تاسیس شد و با داشتن ۱۳۶ عضو کارخاجات کوچک، متوسط و بزرگ با سابقه ۵۰ ساله در زمینه تولید انواع لوله و پروفیل‌های فولادی فعالیت می‌کنند و ظرفیت اسمی کارخانجات فولاد ایران بالغ بر ۱۸.۵ میلیون تن است که با به‌کارگیری ۲۰ هزار کارگر به صورت مستقیم و ۱۲۰ هزار کارگر به صورت غیر مستقیم در حال اشتغال هستند.

در صنعت فولاد بالغ بر ۶۰۰ گروه کالایی ساخته می‌شود که در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و خطوط انتقال سراسری، تجهیزات ایمنی راه‌ها و…. کاربرد‌های گسترده ای دارند.

میزان تقاضا انواع لوله صنعتی

با افزایش پیدا کردن میزان صادرات فولاد ایران به کشور‌های همسایه می‌توان گفت که محصولات صنعتی تولید شده در ایران جایگاه خیلی خوبی پیدا کرده اند و بر اساس پیش بینی‌های صورت گرفته، تا سال ۱۴۰۴ صادرات محصولات فولادی ۳ برابر خواهد شد.

استاندارد لوله های فولادی بدون درز

بررسی فنی

هدف از اجرای طرح راه اندازی تولید لوله های فولادی درزدار با ظرفیت ۴۵۰۰۰ تن در سال، بر اساس شیفت کاری معادل ۳۰۰ روز در سال خواهد بود.

ظرفیت تولید

ظرفیت تولید انواع لوله فولادی درزدار با ظرفیت ۴۵۰۰۰ تن در سال است.

بررسی تکنولوژی

ماشین آلات راه اندازی شده دارای سیستم‌های به روزی بوده اند که هر کدام توان تولید ۱۵۰۰۰ تن لوله فولادی در ابعاد مختلف را داشته و ظرفیت کامل تولید قادر به تولید ۴۵۰۰۰ تن در سال خواهد بود.

برنامه تولید

راندمان عملی طرح با توجه به مواد اولیه مورد نیاز و میزان تقاضای بازار بر اساس جدول زیر تعیین می‌شود:

سال اول

سال دوم

سال سوم

سال چهارم

سال پنجم

درصد استفاده از ظرفیت تولید ناخالص

۶۰٪ ۷۰٪ ۸۰٪ ۹۰٪ ۱۰۰٪

تولید ناخالص

۴۵۰۰۰ ۴۵۰۰۰ ۴۵۰۰۰ ۴۵۰۰۰ ۴۵۰۰۰

تولید خالص

۲۷۰۰۰ ۳۱۵۰۰ ۳۶۰۰۰ ۴۰۵۰۰ ۴۵۰۰۰

ضایعات

۱۳۵۰ ۱۵۷۵ ۱۸۰۰ ۲۰۲۵ ۲۲۵۰

تولید قابل فروش

۲۵۶۵۰ ۲۹۹۲۵ ۳۴۲۰۰ ۳۸۴۷۵ ۴۲۷۵۰

پیش بینی فروش

با توجه به تنوع بالای لوله‌های صنعتی و ساختمانی بر اساس قطر، ضخامت و طول و از همه مهم تر نیاز بازار، پرداختن به فروش همه موارد امکان پذیر نبوده است و صرفا با دو نوع ورق فولادی ۲ و۳ میلی متری در نظر گرفته شده است که برای یکپارچه سازی و تطابق اطلاعات مرتبط با خرید و فروش مواد اولیه، محصولات تولیدی بر اساس ضخامت‌های ۲ و ۳ میلی متری محاسبه می‌گردند که تنوع محصولات نیز در جدول زیر مشخص شده است:

استاندارد لوله های گالوانیز

جدول انواع لوله سایه درزدار فولادی

لوله درز جوش صنعتی ۱ اینچ لوله درز جوش صنعتی۲ اینچ لوله درز جوش صنعتی ۳ اینچ لوله درز جوش صنعتی ۴ اینچ لوله درز جوش صنعتی ۵ اینچ
لوله درز جوش صنعتی ۶ اینچ لوله درز جوش صنعتی ۳.۴ اینچ لوله درزجوش صنعتی ۵ و ۱/۹ اینج لوله درز جوش صنعتی ۱ و ۱.۲ اینچ لوله درز جوش صنعتی ۲ و ۱.۲ اینچ
لوله درزجوش صنعتی ۳ و۱.۲ اینچ لوله درز جوش صنعتی ۴ و ۱.۲ اینچ لوله درزجوش صنعتی ۵ و ۱.۲ اینچ لوله درزجوش صنعتی ۶ و ۱.۲ اینچ لوله درزجوش صنعتی ۱.۲ اینچ
لوله درزجوش صنعتی ۱ و ۱.۴ اینچ لوله درزجوش صنعتی ۲ و ۱.۴ اینچ لوله درزجوش صنعتی ۳ و ۱.۴ اینچ لوله درزجوش صنعتی ۴ و ۱.۴ اینچ لوله درزجوش صنعتی ۵ و ۱.۴ اینچ
لوله درزجوش صنعتی ۶ و ۱.۴ اینچ لوله درزجوش صنعتی ۶ اینچ به بالا

جان کلام

ما در این بخش سعی کردیم تا به صورت کامل توضیحاتی در مورد اینکه لوله فولادی چیست و چگونه تولید می‌شود، شرح دهیم. در واقع لوله های فولادی دارای انواع درزدار و بدون درز هستند که هر یک مناسب برای استفاده در قسمت‌های مختلفی خواهند بود. اگر قصد خرید لوله های فولادی ساخته شده مطابق با استاندارد‌های بین المللی را دارید، ما به شما خرید از فروشگاه اینترنتی آریا فولاد را پیشنهاد می‌کنیم تا محصولاتی از قبیل انواع پروفیل گالوانیزه، پروفیل سیاه، لوله مانیسمان، لوله گلخانه ای، لوله سیاه صنعتی، لوله api و… را خریداری کنید.

هدف ما این است که این قبیل محصولات را با نازل ترین قیمت از درب کارخانه تولیدی خریداری نمائید. جهت خرید محصولات نام برده می‌توانید از طریق سایت و یا به صورت تلفنی خرید خود را انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *